Methodiek ''Gentle Teaching''
Binnen onze stichting werken wij met een methodiek. Deze methodiek is specifiek gericht op hechtingsproblematiek. De methodiek word Gentle Teaching genoemd. Hier onder staat omschreven wat de Gentle teaching methode inhoud.
Gentle teaching methode
Gentle teaching is een methodiek welke is toegespitst op kinderen met hechtingsproblematiek. Deze methodiek legt dan ook erg de nadruk op het leggen van vertrouwen en veiligheid. Dit kost tijd bij kinderen met hechtingsproblematiek en ook veel geduld en doorzettingsvermogen. Wel kan er vanuit deze veiligheid en vertrouwen pas verder gewerkt worden. Dit moet eerst in grote mate aanwezig zijn.
ik leer je je bij mij veilig te voelen
ik leer je je door mij geliefd te voelen
ik leer je je liefdevol te voelen en te uiten
ik leer je je verbonden te voelen
Er wordt vaak gedacht dat kinderen met opzet schade willen aanbrengen, met opzet gigantisch kwaad worden. Doorgaans is er sprake van controlevelies bij het kind, het kan zich niet anders uiten. Dit is een gevolg van stress die veroorzookt wordt door processen in het kind zelf. Door gebeurtenissen in de omgeving welke een ''trigger'' zijn.
Op deze momenten van controleverlies heeft het kind iemand nodig die hij onvoorwaardelijk kan vertrouwen en die hem door dit moeilijke moment heen kunnen leiden. Die hem niet aanspreekt op zijn gedrag, maar deze boosheid weet om te buigen en hem troost kan bieden. Juist op deze momenten is een kind dat het meest nodig. Het voelt zich al boos, bang en alleen.
Gentle teaching gaat in de basis uit van de volgende punten:
Veilig voelen: De cliënt moet ervaren dat er geen enkele dreiging van de hulpverleners uitgaat. Dan kan de cliënt zich daadwerkelijk veilig voelen.
Geliefd voelen: Hierbij gaat het erom dat de cliënt voelt dat de hulpverlener daadwerkelijk betrokken is bij het geen dat de cliënt voelt. Dat de hulpverlener ingaat op de non-verbale communicatie van de cliënt. De cliënt leert zich geliefd te voelen wanneer de cliënt betrokken is en zonder voorwaarden de cliënt kan en wil begeleiden.
Verbonden voelen: Als een cliënt zich verbonden voelt is de relatie persoonlijk in plaats van functioneel. Er is interesse in elkaar. Dit staat zeker de hulpverlening en professionaliteit niet in de weg, het komt het juist ten goede. Het blijkt leuk om dingen samen te doen. De cliënt weet dat de ander er altijd voor hem is en je deze ook om hulp komt vragen.
Bovenstaande is uiteraard nog maar een klein stukje vanuit de Gentle Teaching methode. Wij werken er ook mee en passen het vooral toe bij kinderen met hechtingsproblematiek. Het kan veel energie kosten vanuit de hulpverlener en je moet ontzettend veel geduld hebben, maar het is het dubbel en dwars waard. Het kind kan vervolgens groeien en zich ontwikkelen. Het kan zich blij voelen en daar gaat het toch om.
Ieder mens heeft het recht zich veilig, geliefd, liefdevol en verbonden te voelen.
Companionship is nodig om mensen met bijzondere kwetsbaarheden te kunnen ondersteunen op stressvolle momenten. Om daarmee te voorkomen dat ze zichzelf of anderen schaden.
We kunnen de ander alleen helpen zijn eigen kwaliteiten en potenties verder te ontwikkelen op basis van een gelijkwaardige en wederkerige relatie.